روکش های تمام سرامیکی: مزایا و هزینه

روکش دندان گزینه‌ای مناسب جهت بازسازی شکل طبیعی و عملکرد عادی دندان‌های آسیب‌دیده‌ای است که نمی‌توان آنها را به وسیله پُر کردن ترمیم نمود. روکش دندان یک کلاهک به شکل دندان است که بر روی دندان قرار می‌گیرد تا اندازه و شکل آن بازسازی شود و قدرت دندان و زیبایی ظاهری آن نیز بهبود پیدا کند. امروزه با وجود روکش‌های تمام سرامیکی، یک استاندارد جدید در عرصه دندانپزشکی زیبایی تعریف شده است. این روکش‌ها نه تنها زیبایی ظاهری و در عین حال غیر قابل تشخیص دندان را به آن باز می‌گردانند، بلکه بهترین و طبیعی‌ترین طرح لبخند را برای شما به ارمغان می‌آورد. روکش‌های تمام سرامیکی در واقع به منزله جواهراتی در عرصه دندانپزشکی زیبایی هستند و می‌توان آنها را از جنس مواد مختلفی ساخت تا با نیازهای عملکردی و زیبایی‌شناختی شما کاملاً مطابقت داشته باشد.

روکش تمام سرامیکی چیست؟


روکش‌های تمام سرامیکی به طور کامل از جنس سرامیک باکیفیت بالا (بهترین و مرغوب‌ترین نوع سرامیک) ساخته شده‌اند. این روکش‌ها همان کاری را انجام می‌دهند که روکش‌های قدیمی‌تر و با جنس‌های دیگر انجام می‌دادند، از جمله محافظت از دندان‌های ضعیف شده، بازسازی دندان‌های شکسته، نگه داشتن بریج دندانی در جای خود و یا اصلاح دندان‌هایی که تغییر رنگ یا تغییر شکل داده‌اند. ویژگی مهم و منحصر به فرد روکش‌های تمام سرامیکی که نقطه برتری آنها از نظر زیبایی نسبت به روکش‌های فلزی یا طلایی قدیمی محسوب می‌شود، قابلیت این روکش‌ها در انتقال بهتر نور از طریق جسم دندان است. در واقع بدنه ضخیم و شفاف روکش سرامیکی به بهترین شکل می‌تواند از نظر نفوذ نور به آن مشابه با مینای دندان‌های طبیعی عمل کند. این باعث می‌شود که شکل ظاهری طبیعی دندان پس از روکش کردن با روکش‌های تمام سرامیکی به خوبی بازسازی شود و ظاهر درخشنده یک دندان طبیعی را پیدا کند و در ظاهر اصلاً قابل تشخیص از دندان‌های طبیعی نباشد.

مزایا


 

  • برتری در زیبایی؛ نتایج حاصل از روکش‌های تمام سرامیکی حالت کاملاً طبیعی و عادی دارد و از نظر زیبایی به هیچ وجه با روکش‌های طلا یا فلزی قدیمی قابل مقایسه نیست.
  • مناسب برای ترمیم آسیب‌دیدگی‌ها یا ناهنجاری‌های دندان‌های جلویی که از نظر زیبایی اهمیت زیادی دارند.
  • بدون خطر نمایان شدن قسمت فلزی یا لبه‌های فلزی در اطراف دندان
  • اصلاح مشکل تغییر رنگ دندان‌ها بدون نیاز به سفید کردن دندان
  • بازیابی قدرت جویدن غذا به شکل طبیعی که به خاطر آسیب‌دیدگی دندان‌ها از دست رفته بود.
  • جایگزینی دندان‌های افتاده به منظور بهبود سلامتی و زیبایی دهان با استفاده از بریج دندان
  • ایجاد زیباترین و طبیعی‌ترین طرح لبخند که با استفاده از یک روکش دندانی، امکان آن وجود دارد.
  • حفظ دندان‌های طبیعی با صرف هزینه‌ای کمتر در مقایسه با کاشت دندان در آینده

روکش‌های تمام سرامیکی برای چه افرادی مناسب است؟


 

روکش‌های تمام سرامیکی برای افرادی که قصد دارند شکل ظاهری و عملکرد طبیعی دندان‌های جلویی خود را بازسازی کنند، گزینه مناسبی است. زیبایی منحصر به فرد این روکش‌ها باعث می‌شود که درخشندگی و جلوه دندان‌های طبیعی را داشته باشند و از نظر ظاهری قابل تشخیص از دندان طبیعی نباشند. این روکش‌ها به دلیل ماهیت خاص مواد سرامیکیی، برای افرادی که از دندان قروچه شدید رنج می‌برند و یا برای دندان‌های عقبی که فشار زیادی روی آنها وارد می‌شود، توصیه نمی‌شود.

انواع


 

برای انتخاب یک روکش دندان با جنس مناسب لازم است عوامل متعددی مد نظر قرار گیرد که برخی از مهم‌ترین این نکات شامل قدرت فیزیکی مورد نیاز، وضعیت زیبایی ظاهری، احتمال ساییده شدن آن به وسیله دندان‌های مقابل و میزان مهارت دندانپزشک در کار کردن با روکش‌هایی از جنس خاص می‌باشد. اصولاً نمی‌توان گفت که یک نوع خاص از این روکش‌ها، بهترین نوع آن در تمامی حالات مختلف می‌باشد. بسیاری از متخصصین دندانپزشکی زیبایی به چندین نوع مختلف روکش دسترسی دارند که از هر یک از آنها در موقعیت متفاوتی استفاده می‌کنند. در اینجا توضیحاتی در مورد تفاوت‌های موجود بین برخی از این روکش‌ها ارائه می‌کنیم:

روکش ایمپرس

اگر بخواهیم به طور دقیق بگوییم، ایمپرس در واقع یک نوع پورسلاین نیست، بلکه بیشتر شبیه به شیشه است. در واقع می‌توان گفت جنسی شبیه به سرامیک دارد. جایگیری روکش‌های ایمپرس بر روی دندان به شکل دقیق‌تر و بهتری نسبت به روکش‌های سرامیکی فلدسپات انجام می‌شود. از نظر ظاهری روکش‌های ایمپرس بسیار زیبا هستند و بعضی از متخصصین دندانپزشکی زیبایی این روکش‌ها را به خاطر زیبایی بی‌نظیر آنها نسبت به تمام انواع دیگر روکش‌ها ترجیح می‌دهند.

روکش پروسرا

پروسرا یک نوع روکش دو جزئی است که قسمت داخلی آن از سرامیک کنگره‌دار ساخته شده و یک لایه پورسلاین بر روی آن چسبانده شده است. مزیت مهم روکش‌های پروسرا، استحکام فیزیکی بسیار بالای آنها است، اما هسته سرامیکی داخل آنها به رنگ سفید مات است و به همین دلیل بسیاری از متخصصین دندانپزشکی زیبایی معتقدند که از نظر زیبایی ظاهری به پای روکش‌های شفاف نمی‌رسد.

روکش‌های زیرکونیا

این نوع از روکش‌های دندانی در صورتی که به شکل درست و اصولی کار شوند، می‌توانند ظاهری کاملاً زیبا و طبیعی داشته باشند. در واقع برای آنکه در قاعده این روکش‌ها در محل خط لثه یک خط سیاه رنگ دیده نشود، نباید آن را با سمنت‌های دندانی رایج بر روی سطح دندان چسباند، بلکه باید به صورت باندینگ بر روی سطح دندان قرار بگیرد.

روکش سرک (CEREC)

روکش‌های سرک نیز از طریق تراش دادن یک قطعه سرامیک بسیار سخت ساخته می‌شوند. خاصیت منحصر به فرد روکش‌های سرک آن است که برخلاف سایر روکش‌ها که در یک آزمایشگاه مجزا ساخته می‌شوند، این روکش‌ها به وسیله نرم‌افزارهای رایانه‌ای و در محل مطب دندانپزشک طراحی و ساخته می‌شوند. بنابراین دندانپزشک نیازی به ارسال آن به آزمایشگاه برای ساخته شدن ندارد و می‌تواند خودش در مطب این کار را انجام دهد.

روکش ایمکس

روکش‌های ایمکس به گزینه بسیار رایج و محبوب برای متخصصین دندانپزشکی زیبایی تبدیل شده‌اند. این روکش‌ها از جنس دیسیلیکات لیتیوم که یک نوع سرامیک بسیار محکم و قوی است، ساخته شده‌اند. این روکش‌ها را هم می‌توان از طریق قالب‌گیری یا کاستینگ (شبیه به روکش‌های ایمپرس) و یا از طریق تراش با دستگاه مخصوص روکش‌های سرک تهیه کرد. در مواردی که زیبایی ظاهری برای روکش اهمیت خیلی زیادی داشته باشد، این روکش ابتدا قالب‌گیری یا تراشیده می‌شود.

روکش اینسرام

روکش‌های اینسرام از یک نوع پورسلاین بسیار متراکم و آلومینیوم‌دار سخت ساخته می‌شوند. این روکش‌ها همچنین استحکام فیزیکی کافی برای آنکه با سمنت‌های دندانی رایج بر روی دندان چسبانده شوند را دارند. انواع دیگری از روکش‌های تمام سرامیکی نیز وجود دارند که در این مقاله فرصت تشریح همه آنها وجود ندارد.

نصب روکش‌های تمام سرامیکی به چه صورت است؟


روکش‌های تمام سرامیکی معمولاً به یک جلسه مشاوره اولیه با دندانپزشک و بعد از آن به دو جلسه مراجعه به مطب برای ساخت و نصب روکش نیاز دارد. در جلسه اول، دندانپزشک پوسیدگی‌های احتمالی دندان شما را ترمیم می‌کند و شکل آن را به گونه‌ای اصلاح می‌کند که برای قرار گرفتن روکش آماده شود. سپس یک قالب از دندان‌های شما گرفته می‌شود و مدل فیزیکی به دست آمده به آزمایشگاهی که با دقت و بر اساس نیازهای شما انتخاب شده است، فرستاده می‌شود تا روکش‌های شما در آنجا ساخته شود. یک روکش موقتی هم در مطب برای شما ساخته می‌شود تا در طول مدتی که منتظر ساخته شدن روکش‌های دائمی هستید، به جای آن قرار گیرد. بعد از گذشت حدود سه هفته، شما یک جلسه دیگر به کلینیک ما مراجعه می‌کنید تا روکش‌های تمام سرامیکی ساخته شده به صورت دائمی در جای خود نصب شوند. دندانپزشک شما این روکش‌ها را با استفاده از یک سمنت رزینی حساس به نور بر روی سطح دندان شما می‌چسباند تا شکل ظاهری زیبا و طبیعی دندان بازسازی شود. نتیجه نهایی حاصل از روکش تمام سرامیکی، یک دندان جدید با شکل کاملاً زیبا و مشابه با دندان طبیعی شماست که تا سال‌ها بعد برایتان ماندگار خواهد بود.

معایب


در ساختار روکش‌های تمام سرامیکی از هیچ گونه مواد فلزی استفاده نمی‌شود و بنابراین این روکش‌ها از نظر دوام و طول عمر با روکش‌های فلزی یا سرامیکی – فلزی قابل مقایسه نیستند. در واقع زیبایی بیشتر این روکش‌ها به قیمت استحکام و دوام کمتر آنها تمام شده است. با این حال یک گزینه دیگر از این نوع روکش‌ها وجود دارد که زیبایی روکش‌های تمام سرامیکی و استحکام روکش‌های فلزی را با هم دارد. مطالعات اخیر نشان داده است که روکش‌های ساخته شده از جنس یک ماده جدید به نام مونولیتیک زیرکونیوم، می‌تواند نسبت به روکش‌های فلزی و یا سرامیکی– فلزی، از استحکام و مقاومت بیشتری نسبت به شکستگی و ترک‌خوردگی برخوردار باشد.

  • به همین دلیل است که روکش‌های تمام سرامیکی برای مواردی که به دوام و استحکام بالایی برای یک روکش دندان نیاز است، توصیه نمی‌شوند.
  • متخصصین ما مناسب‌ترین نوع روکش که به بهترین شکل با نیازهای زیبایی و عملکردی شما مطابقت داشته باشد را به شما توصیه خواهند کرد.

هزینه


هزینه روکش‌های سرامیکی به چندین عامل مختلف بستگی دارد هزینه روکش دندان در افراد مختلف می‌تواند کاملاً متفاوت باشد. برخی از مهم‌ترین عواملی که بر هزینه این روکش‌ها تأثیر دارند شامل محل انجام درمان، دستمزد دندانپزشک (بسته به میزان مهارت، تجربه و اعتبار او در زمینه دندانپزشکی ترمیمی)، تجهیزات دندانپزشکی (تجهیزات جدید و فناوری‌های به‌روز)، میزان تجربه کارکنان، کیفیت خدمات و مراقبت‌های ارائه شده و نهایتاً نوع روکش مورد استفاده می‌باشد. بنابراین هزینه دقیق روکش‌های تمام سرامیکی بسته به تمامی عواملی که در بالا به برخی از آنها اشاره شد، می‌تواند تا حد زیادی متغیر باشد. در مورد پوشش هزینه‌ها توسط بیمه و شرایط پرداخت این هزینه‌ها باید قبل از اقدام به درمان، اطلاعات لازم را کسب کنید.

مقالات مرتبط

مشاوره رایگان