مقدمه
قفل شدن مفصل فک پایین مشکلی است که فک را درگیر می کند. خوشبختانه این عارضه که به دلایل مختلف بوجود می آید قابل معالجه با دارو و فیزیوتراپی است و تنها در موارد خاص با جراحی و تزریق بوتاکس درمان می شود. قفل شدن مفصل آرواره میتواند مشکلاتی را برای مفصل فک به همراه داشته باشد که معمولاً با درد یا کاهش امکان حرکت مفصل همراه است. دلایل مختلفی برای این موضوع وجود دارد که در اکثر مواقع جای نگرانی برای آن نیست و با استفاده از روشهای درمانی ساده میتوان مشکل را برطرف کرد.
مفصل فک
یک مفصل جایی است که دو استخوان به یکدیگر میرسند. در عمل مفصلها امکان حرکت و انعطافپذیری را بین دو استخوان فراهم میکنند. بطور خاص مفصل فک امکان حرکت بین استخوان فک (آرواره) و جمجمه را ایجاد میکند. عضلات متصل به جمجمه و استخوان فک باعث ایجاد حرکت دهان و باز شدن و بسته شدن آن میشوند.
داخل مفصل فک، یک ماده نرم به نام غضروف وجود دارد که بخشی از استخوان را در بر میگیرد. علاوه بر این در داخل مفصل یک دیسک غضروفی نیز وجود دارد. مفصل استخوان از طریق مایعی نرم میشود که در اصطلاح به آن مایع سینوویال گفته میشود.
قفل شدن فک چیست؟
قفل شدن فک عارضهای است که میتواند مفصل فک را تحت تاثیر قرار دهد. مفصل فک درست در جلوی کانال گوش قرار دارد و استخوان فک (آرواره) را به جمجمه در نزدیکی شقیقه متصل میکند. مفصل فک همچنین مفصل فک یا آرواره زیرین نیز نامیده میشود. مشکلاتی که میتوانند بر روی عملکرد این مفصل تاثیرگذار باشند معمولاً به عنوان ناهنجاریهای مفصل فک شناخته میشوند. به هر حال، در عمل اصطلاحات پزشکی مختلف برای این شرایط معرفی میشود که برای مثال از آنها میتوان از عملکرد نادرست مفصل فک، درد فک و درد عضلانی نام برد.
علائم و نشانه ها
- وجود درد در ناحیه مفصل یا نزدیک آن. درد معمولاً در قسمت جلوی گوش حس میشود و ممکن است به سمت گونه، خود گوش، و شقیقه نیز پخش شود.
- حرکت فک ممکن است کاهش پیدا کند. این موضوع میتواند به خاطر وجود احساس سفتی یا احساس چسبندگی فک ایجاد شود. در حالتهای نادر، فک ممکن است قفل کند و مشکلاتی را در ارتباط با باز کردن یا بستن دهان مثل انحراف فک برای فرد ایجاد کند.
- صدای کلیک یا برخی صداهای مشابه را میتوان از مفصل فک در زمان جویدن یا حرکت دهان احساس کرد. شنیدن این صداها میتواند عادی باشد، بنابراین تنها باید زمانی به آنها توجه کرد که سایر علائم در مفصل فک همچون درد یا کاهش قابلیت حرکت دادن آرواره مشاهده شود.
- به دلیل اینکه گوش از نظر مکانی بسیار نزدیک به مفصل فک است، برخی افراد ممکن است علائمی همچون وجود صدا در گوش، افزایش حساسیت به صدا و سرگیجه را نیز هنگام ایجاد ناهنجاریهای فک تجربه کنند.
شیوع ناهنجاری مفصل فک
این ناهنجاریها بسیار رایج است. حدود 1 نفر از هر 10 نفر علائم مشکلات مفصل فک را در طول زندگی خود تجربه میکنند. از این افراد، فقط حدود 1 نفر از هر 20 نفر برای مشکل خود به پزشک مراجعه میکنند.
عوامل و دلایل
معمولاً، ناهنجاریهای مفصل فک دارای دلایل متعدد و چند وجهی هستند، به این معنی که معمولاً یک مجموعه از عوامل باعث ایجاد این مشکل میشوند. در عمل این عوامل را میتوان به دو نوع اصلی طبقهبندی کرد: مشکلاتی که مربوط به عضلات فک است و مشکلاتی که در داخل خود مفصل وجود دارد. در این حالت مشکلات مربوط به عضلات فک به خصوص در بین جوانان رواج و شیوع بیشتری دارد.
مشکلات مربوط به عضلات فک ممکن است در نتیجه موارد زیر ایجاد شوند:
- فعالیت بیش از حد عضلات فک. این موضوع در صورتی اتفاق میافتد که شما فک خود را به دفعات زیاد در طول خواب به هم فشار دهید که این موضوع پدیدهای عادی در بین برخی افراد است. در حالتهای نادر، شرایط دیگر نیز میتوانند منجر به فعالیت بیش از حد عضلات فک شوند. برای مثال برخی از انواع نادر ناهنجاریهای حرکتی (به نام اختلالات حرکتی دهان) وجود دارند که میتوانند باعث ایجاد فشار زیاد بر فک شوند.
- افزایش حساسیت به درد. ما نمیدانیم که چرا این موضوع اتفاق میافتد، اما مشاهده این عارضه را میتوان به استرس یا برخی از فرآیندهای دیگری که میتوانند باعث ایجاد حساسیت نسبت به درد شوند، مربوط دانست. بعضی دکترها این نوع مشکل را سندروم درد مینامند، زیرا دلیل دقیق درد در این موارد ناشناخته است.
مشکلات در مفصل ممکن است در نتیجه عوامل زیر ایجاد شوند:
- فرسودگی بافت داخل مفصل همچون پیر شدن غضروف. برخی از مواقع این موضوع به خاطر یک نوع از آرتروز ایجاد میشود که به آن استئو آرتریت میگویند. ایجاد این مشکل بیشتر در افراد مسن مشاهده میشود و کمتر امکان مشاهده آن در افراد جوان وجود دارد.
- انواع خاص آرتروز. آرتروز به معنی ایجاد التهاب در یک مفصل است. در عمل انواع مختلف آرتروز وجود دارد. برای مثال آرتریت روماتوئید و نقرس هر دو از انواع مختلف آرتروز هستند که میتوانند مفاصل متعدد در بدن را تحت تاثیر قرار دهند و به این ترتیب احتمال تاثیرگذاری آنها بر مفصل فک نیز وجود دارد.
- آسیب وارد شده به مفصل فک یا دیسک غضروفی آن که میتواند منجر به ایجاد درد شود.
تشخیص
اغلب، تشخیص مشکل بر اساس علائم شما و معاینه پزشک انجام میشود. در بسیاری از موارد، اگر شما سالم هستید و نشانههایی از مشکلات فک در شما مشاهده میشود، نیازی به معاینه پزشک وجود ندارد. به هر حال بررسیهای احتمالی پزشک در این حوزه میتواند شامل موارد زیر باشد:
- تست خون که ممکن است برای یافتن علائم التهاب یا سایر دلایل احتمالی درد در ناحیه مورد نظر مفید باشد.
- اسکن ام آر آی که میتواند برای بدست آوردن یک تصویر دقیق از مفصل فک مورد استفاده قرار گیرد. برای این کار میتوان از عکسبرداری رادیولوژی نیز استفاده کرد، اما در صورت امکان استفاده از اسکن ام آر آی، کمتر از این روش در حال حاضر استفاده میشود.
- تشخیص انسداد اعصاب که میتواند به تشخیص اینکه درد مربوط به مفصل یا عضلات فک است کمک کند. تزریق داروی بیحسی موضعی نزدیک عصبی که به سمت مفصل فک میرود میتواند دلیل درد را مشخص کند. اگر با استفاده از این تزریق درد تسکین پیدا کند، میتوان احتمال داد که درد از خود مفصل سرچشمه میگیرد.
- آرتروسکپی (استفاده از یک ابزار فیبر نوری برای مشاهده داخل مفصل) را میتوان در صورتی که سایر روشها نتوانند علت درد را تشخیص دهند، برای بیمار مورد استفاده قرار داد.
درمان
اکثر مشکلات مفصل فک میتواند درمانهای ساده مثل استفاده از مسکن یا بهرهگیری از ابزارهای مناسب برای استراحت مفصل داشته باشد. در این رابطه درمانهای متعدد وجود دارند که میتوان بطور ترکیبی از آنها استفاده کرد:
استراحت مفصل فک
شما میتوانید با خوردن غذاهای نرم و نجویدن آدامس به مفصل فک خود استراحت دهید. همچنین از باز کردن زیاد دهان خود اجتناب کنید، زیاد آواز نخوانید و خمیازه شدید نکشید. ماساژ عضلات و استفاده از حوله گرم نیز میتواند به حل مشکل شما کمک کند.
سایر درمانها همچون ریلکس کردن و کاهش استرس نیز میتوانند در این رابطه مفید باشند، زیرا افراد تمایل به فشار دادن فک خود به یکدیگر در زمان ایجاد استرس دارند و علاوه بر این، استرس منجر به بدتر شدن درد بیمار نیز میشود.
استفاده از اسپلینت و محافظ دهان نیز میتواند توسط پزشک به بیمار توصیه شود. این محافظ میتواند بر روی دندان شما در طول شب قرار بگیرد و احتمال فشار دادن فک و حرکتهای غیر عادی آن را کاهش دهد. به هر حال در تحقیقات انجام شده شواهد قطعی برای سودمندی این وسیله برای حل مشکل بیمار به دست نیامده است، اما برخی افراد استفاده از آن برای کاهش مشکل را مفید میدانند.
دارو
مسکنهای درد همچون پاراسیتامول، ایبوبروفن، یا کدئین میتوانند به تسکین درد بیمار کمک کنند. اگر این داروها نتوانستند به میزان لازم منجر به کاهش درد شوند، میتوان از داروهای شل کننده عضلات یا دوز پایین دارویی به نام داروی ضد افسردگی سه حلقهای برای کاهش بیشتر درد استفاده کرد.
فیزیوتراپی
روشهای درمان فیزیوتراپی همچون درمان مافوق صوت یا تمرینهای فک میتوانند به کاهش و حل مشکل بیمار کمک کنند.
درمان سایر شرایط
اگر در این رابطه شرایط دیگر همچون یک نوع از آرتروز وجود داشته باشد که بتوان آن را به مشکلات مربوط به ناهنجاریهای فک نسبت دارد، نیاز به درمان آنها به صورت جداگانه وجود خواهد داشت.
تزریق یا عمل جراحی
تزریق یک داروی خاص به نام استروئید به مفاصل میتواند به کاهش التهاب ایجاد شده در مفاصل کمک کند.
اگر عضلات فک دارای فعالیت بیش از حد هستند (همچون وجود ناهنجاریهای حرکتی)، تزریق داروی بوتولینیوم توکسین میتواند به کاهش علائم کمک کند. به هر حال در مورد میزان اثربخشی این روش درمانی بین متخصصان اختلاف نظر وجود دارد.
آرتروسکپی (این روش شامل وارد کردن یک ابزار فیبر نوری در داخل مفصل است) میتواند برای برخی انواع روشهای درمانی یا جراحی مفاصل مورد استفاده قرار گیرد.
برای برخی از بیماران خاص، انجام عمل جراحی بر روی مفصل ممکن است پیشنهاد شود. در این حالت فعالیتهای مختلفی با توجه به شرایط خاص بیمار میتوان انجام داد.
نتیجه گیری
قفل شدن فک این عارضه ی رایج، کاملاً قابل درمان می باشد و جای هیچ گونه نگرانی در آن وجود ندارد. با استفاده از درمان های خانگی و در مراحل پیشرفته تر داروهای مسکن و شل کننده های عضلات، فیزیوتراپی و در مراحل حاد تثبیت با Splint و عمل جراحی می توان به طور کامل از این عارضه رهایی یافت.