بیماری دیسک کمر یا سیاتیک، بیماری شایعی در سطح جامعه می باشد که آمار ابتلا به آن روز به روز افزایش می یابد.

علائم ونشانه ها

اکثرافرادی که دچاربیرون زدگی دیسک کمر هستند دچار دردهای ناحیه تحتانی کمرهستند که ازعلائم اولیه این عارضه است. این درد چند روز در بدن باقی میماند و بهبود پیدا میکند. این عارضه اغلب با درد،سوزش یا ضعف همراه است. درد ساق پا از پایین زانو شروع میشود و سپس درکف پا و زانو ایجاد میشود. میتوانیم این درد را به این صورت توصیف کنیم که درد از ناحیه باسن و کمر شروع میشود و به سمت پایین یعنی به طرف ساق پا وکف پا حرکت میکند.

علائم ونشانه ها ممکن است شامل یک یا همه آنهاشود.

۱-      دردمفصل کمر

۲-      دردساق وکف پا (سیاتیک)

۳-      احساس کرختی یابی حسی وسوزش درساق وکف پا

۴-      ضعف درساق وکف پا

۵-      ازدست رفتن کنترل صحیح روده و مثانه (به ندرت رخ میدهد) و هم چنین ممکن است باعث ایجاد مشکلات جدی تری مانند ابتلا به سندروم دم اسب caudaequina شود.این شرایط بر اثر آسیب هایی که به ستون مهره ها بر اثر فشار به ریشه های عصب است رخ میدهد و به توجهات فوری نیاز دارد. درهمه بیماران علت درد،فرسودگی ستون مهره ها نیست و این موضوعی که بین پزشکان یک جدال ایجاد میکند تا بتوانند علت صحیح عارضه را تشخیص دهد وبه درمان دیسک کمر بدون عمل جراحی بپردازند.

درمان

اساس درمان بدون جراحی دیسک کمر استراحت است. درمان بدون جراحی دیسک کمر شامل اقدامات زیر است.

تاثیر استراحت در بستر بر درمان دیسک کمر

خوابیدن در بستر، کمربندهای مخصوص (بریس) و یا حتی برخی ورزش را هم (با مکانیسم برگرداندن قدرت عضلانی و کاهش فشار بر مفاصل مجاور آن ها) نوعی درمان استراحتی می دانند.

گاه درد به حدی شدید است که بیمارنمی تواند فعالیت‌های روزمره را حتماً با استفاده از ضد دردها، آرام بخش‌ها و بستن کمربندهای مخصوص تحمل کند. در چنین شرایطی باید او را به بستر فرستاد. بخاطر داشته باشید که مفاصل آسیب‌دیده ستون فقرات ،‌وزن بدن را تحمل می‌کنند ، و تنها راهی که می‌تواند فشار را بردارد،استراحت در بستر است.

طبق بررسی های بعمل آمده مشخص شد که بیشترین کاهش فشار بر دیسک بین مهره ای در حالت خوابیدن روبه بالاست.چرخیدن بدن یا نشستن ، این اثر را کاهش می دهند.

مطالعات اخیر نشان داده اند که حداکثر مدت زمان لازم برای استراحت در بستر دو تا سه روز است مدت بیشتر از این می تواند از طرفی باعث تصوّرات غلط بیمار در مورد بیماریش شود. از طرف دیگر کاهش توده عضلانی و استخوانی، همچنین عوارض قلبی ریوی در استراحت های طولانی تر شایعترند.اگر به مسائل فوق، ضربه های اقتصادی ناشی از نرفتن بیمار به محل کار را نیز اضافه کنیم اهمیت این مسئله بیشتر می شود.

788untitled

تعدیل فعالیت ها برای درمان دیسک کمر بدون جراحی

تعدیل فعالیت ها می‌تواند نقش مهمی درمان کمر درد ایفا کند. خم شدن، یا بلند کردن اشیاء سنگین می توانند کمردرد را تشدید کنند و ممکن است محدود کردن اینگونه کارها بسادگی باعث بهبود درد بیمار شود.

فیزیوتراپی و درمان بدون جراحی دیسک کمر

از فیزیوتراپی و طب فیزیکی گاهی اوقات با اصطلاح توانبخشی عملکرد یاد می‌شود. پزشک جهت بهبود و حفظ توانایی‌های کاربردی ضروری برای انجام فعالیت‌های زندگی روزمرّه فیزیوتراپی را تجویز می‌کند. احتمال دارد فیزیوتراپی در درمان بدون جراحی و محافظه‌کارانه پارگی و بیرون زدگی گنجانده شود یا به عنوان مراقبت پس از عمل جراحی در نظر گرفته شود. دکتر فیزیوتراپی متخصص ماهر و دارای مجوزی است که در زمینه‌ی درمان‌های فعال و غیرفعال و زیست‌مکانیک آموزش دیده است. شماری از دکترهای فیزیوتراپی متخصص بخشی از بدن هستند یا با بیماران جهت رفع مشکل خاصی مانند گردن درد یا کمر درد کار می‌کنند. پس از آن که پزشک شما را به دکتر فیزیوتراپی معرفی کرد، او به نوبه‌ی خود بر مبنای تجویز پزشک معرف، برنامه خاص درمان دیسک کمر بدون جراحی را طرح‌ریزی می‌نماید. در این برنامه اهداف درمانی و شرایط کنونی شما لحاظ می‌شود. این برنامه به تدریج تغییر می‌یابد و با افزایش آمادگی جسمی و نیازهای‌تان گسترش داده می‌شود. چنین برنامه‌ای احتمالاً یکی از سه درمان زیر یا تمام آنها را دربرمی‌گیرد:
•درمان غیرفعال بدون مشارکت بیمار، یا با همکاری اندک وی، انجام می‌شود. دکتر فیزیوتراپی درمان شامل ماساژ، کشش و اولتراسوند را بر روی بیمار پیاده می‌کند.
•درمان‌های فعال شامل تمرین‌های درمانی جهت افزایش انعطاف‌پذیری، قدرت، تعادل، هماهنگی و تحمل می‌شوند.
•زیست‌مکانیک اصلاح وضعیت اندامی و آموزش شیوه صحیح و ایمن حرکت دادن بدن را دربرمی‌گیرد.

متخصص فیزیوتراپ با اقداماتی نظیر گرم کردن، تحریک الکتریکی، استفاده از میدان های الکتریکی، کشش و دیگر اقدامات، می تواند درد بیمار را کاهش دهد.

بعد از کاهش علائم بیماری زیر نظر فیزیوتراپ شما نرمش های کششی و تقویتی را یاد خواهید گرفت و انجام خواهید دارد که تاثیر بسیار مهمی در درمان قطعی شما دارند. بدون انجام این نرمش ها درمان شما ناقص بوده و عارضه ممکن است بزودی عود کند. این نرمش ها باید هرچه زودتر بعد از فروکش کردن درد حاد شروع شوند.

از سری مطالب پزشکی عمومی و غیر تخصصی سایت (اطلاعات  عمومی و غیر تخصصی پزشکی برای افزایش دانش سلامت  و اطلاعات عمومی پزشکی بازدیدکنندگان)

مشاوره رایگان