درد بیماری فتق دیسک کمر بسیار ناراحت کننده است و ممکن است با انجام دادن هر حرکتی درد دیسک کمر تشدید شود.
درد دیسک کمر یک نشانه هشدار دهنده است که بیماران مبتلا به دیسک کمر باید به آن توجه کنند.با درمان لازم و به موقع دردنزد جراح دیسک کمر مشکلات بیماری دیسک کمر رفع خواهد شد
واژه فتق دیسک کمر (herniated disk) برای اشاره به مشکلی استفاده می شود که در آن بالشتک لاستیکی (دیسک) که بین استخوان های ستون فقرات قرار دارد، دچار مشکل می شود.
فقط فردیکه آسیب دیدگی دیسک کمر دارد و این مشکل را تجربه کرده، می تواند عذاب این بیماری را توصیف نماید.
این درد عذاب آور بوده و هر حرکتی این درد را شدید تر می کند. این درد یک علامت هشداردهنده هست که میبایست به آن توجه نمایید، در صورت انجام اقدامات لازم، این ناراحتی و درد عموما متوقف شده و مشکل دیسک کمر حل می شود.
درد دیسک کمر چیست؟
ستون فقرات از مجموعه ای از استخوان های به هم متصل شده به نام مهره تشکیل شده است. دیسک ترکیبی از بافت های متصل شونده قوی است که یک مهره را در کنار مهره دیگر نگه می دارد . به عنوان بالشی بین مهره ها عمل می کند. دیسک از یک لایه سخت خارجی به نام فیبروسس حلقه ای و یک مرکز شبیه ژل به نام پولپوسس حلقه ای تشکیل شده است. با افزایش سن، مرکز دیسک ممکن است آب خود را از دیست دهد و دیسک اثر دیسک را به عنوان یک بالش کم می کند. این موضوع ممکن است باعث جابجایی مرکز دیسک از طریق یک شکاف در لایه خارجی شود. بیشتر دیسک کمر در زیر دو دیسک ستون فقرات کمری اتفاق می افتند، در زیر کمر (ناحیه بین قفسه سینه و باسن)
کمری که دچار دیسک شده است می تواند بر روی عصب هایی که در ستون فقرات هستند فشار آورد و ممکن است ایجاد درد، بی حسی، گزگز یا ضعف پا که سیاتیک نامیده می شود بشود. سیاتیک حدود یک تا دو درصد انسان های در رنج سنی سی تا پنجاه را مورد تاثیر قرار می دهد.
دیسک کمر ممکن است باعث بروز کمر درد شود، اگرچه کمر درد به تنهایی(بدون پا درد) ممکن است علل دیگری غیر از دیسک کمر داشته باشد
علت ها و دلایل
هرچند یک ضربه خارجی شدید می تواند باعث آسیب دیدگی دیسک کمر شود اما مشکلات مربوط به دیسک کم اغلب درنتیجه فرآیند افزایش سن می باشد، هرچه سن بالاتر می رود این دیسک ها آب درون خود را از دست داده و خشک تر شده و در برابر شکستگی آسیب پذیر می شود.
همچنین فعالیت های متعادل روزانه همچون اشتباه بلندکردن اجسام سنگین، کشیدگی بیش از حد بدن هنگام ورزش و یا افتادن و لیز خوردن روی یخ می باشد. بعضی از اوقات دیسک افراد بدون هیچ دلیل خاصی دچار ورم، پارگی و یا خوردگی می شود.
تشخیص دیسک کمر
برای تشخیص دیسک کمر در ابتدا پزشک سابقه بیماری شما را مورد بررسی قرار داده و چند تست فیزیکی از جمله تست های زیر را برای تشخیص دیسک کمر انجام می دهد.
-
تست بالا بردن عمودی پا در تشخیص دیسک کمر
برای تشخیص دیسک کمر شما می خوابید و پزشک پایی را که درد دارد بالا می آورد
-
تست بالا بردن پای مخالف در تشخیص دیسک کمر
برای تشخیص دیسک کمر شما می خوابید و پزشک پایی را که درد ندارد بلند می کند
-
آزمایش عصبی در تشخیص دیسک کمر
اگر تست های گفته شده همراه با کمردرد و پا درد باشد این آزمایش انجام می شود و تنیجه مثبت آن بیماری دیسک کمر را نشان می دهد.
آزمایش کامل شامل تست رفلکس، قدرت عضله، توانایی راه رفتن و وجود بی حسی است. همچنین امکان دارد که پزشک وجود بی حسی در ناحیه مقعد را نیز بررسی کند زیرا که این قسمت هم ممکن است تحت تاثیر فتق دیسک کمر قرار گیرد
-
آزمایشات دیگر در تشخیص دیسک کمر
در بیشتر موارد تست های فیزیکی که در مورد آن ها توضیح داده شد برای تشخیص دیسک کمر کافی می باشد.
در صورتی که پزشک در مورد بیماری دیسک کمر تردید داشته باشد و یا اینکه بخواهد عصبی را که بر آن فشار وارد می شود شناسایی کند و یا اینکه پس از 4 هفته درمان دیسک کمر بهبودی حاصل نشود ممکن است از تست های تشخیصی زیر نیز برای تشخیص بیماری دیسک کمر استفاده شود.
-
تشخیص دیسک کم با اسکن MRI
در این روش تشخیص دیسک کمر از میدان مغناطیسی برای عکس گرفتن از بدن استفاده می شود. با استفاده از این روش می توان به صورت قطعی محل بروز دیسک کمر و عصبی که بر آن فشار وارد می شود را شناسایی کرد.
-
تشخیص دیسک کمر با سی تی اسکن
در این روش تشخیص دیسک کمر با استفاده از اشعه ایکس عکسی از مقطع ستون فقرات و اطراف آن تهیه می شود
-
تشخیص دیسک کمر با میلوگرام
در این روش تشخیص دیسک کمر رنگی درون مایع نخاع تزریق شده و پس از آن اشعه ایکس به آن تابانده می شود.این آزمایش می تواند فشار بر روی نخاع و یا عصب به علت فتق دیسک کمر را نشان دهد